Med Photoshop CC 2018 har vi fått två nya hjälpfunktioner för den som är ny i programmet. Vi har något som kallas för detaljerade verktygstips och en panel som heter Lär dig. Båda funktionerna är väldigt bra för den som är ny i Photoshop och som behöver lära sig hitta och förstå vad man kan göra. Men för den som redan känner sig hemma i gränssnittet är samma funktioner bara irriterande. Som tur är kan man stänga av dom.

Om vi för musen över ett verktyg i Photoshop har vi alltid fått upp en liten ruta med verktygets namn. Man kan stänga av visningen på den rutan, men den har aldrig stört mitt arbete att jag brukar låta den vara kvar. Men med uppdateringen av Photoshop CC till 2018 har vi fått det man kallar för detaljerade verktygstips. Den funktionen visar sig i form av att när man för musen över ett verktyg öppnar sig en relativt stor ruta med en animering upp.

I teorin låter detaljerade verktygstips som en bra idé. Vem skulle inte vilja ha en animering som visar hur verktyget fungerar? Naturligtvis är det enkla svaret, alla som redan vet hur det fungerar. Och även om du inte har lärt dig hur du använder verktyget, vet du fortfarande inte det, bara genom att titta på en animering i några sekunder. Så även om detaljerade verktygstips låter bra i teorin, erbjuder de inte särskild mycket nytta i verkligheten. Faktum är att de snabbt kan bli irriterande och tar upp för mycket utrymme på skärmen utan något egentligt syfte.

Stäng av detaljerade verktygstips

Men vi kan stänga av funktionen med detaljerade verktygstips. Det gör vi genom att gå till Photoshops inställningar. Gå till avdelningen Verktyg, och nästan högst upp hittar du inställningen för att ”Visa detaljerade verktygstips”. Det är bara att klicka bort bocken i rutan så slipper vi filmerna som sätter igång att spela upp så fort vi för musen över ett verktyg. Vill du även slippa den lilla rutan med texten kan du stänga av den funktionen alldeles ovanför. Jag kan tycka att den är ganska praktisk så jag brukar låta den vara kvar.

En annan nyhet är panelen Lär dig som ligger med i den grundläggande arbetsytan. Där kan du välja mellan olika justeringar och arbetsmoment och få steg-för-steg-instruktioner hur du ska göra. Också alldeles utmärkt för nybörjaren, men om man låter panelen Lär dig ligga framme kommer det dyka upp en massa små, blå pratbubblor som tipsar om vad du ska göra. Om man redan vet vad man ska göra blir det också snabbt störande.

Skapa ny arbetsyta utan panelen Lär dig

Men det är enkelt att stänga av de här blå pratbubblorna genom att släcka ner panelen Lär dig. Vill du inte att den ska dyka upp igen är det enklaste att du redigerar alla dina paneler. I samband med det tar bort panelen Lär dig och sen sparar du din egen arbetsyta, utan den panelen. På så sätt slipper du se den igen, tills du kanske lånar ut din dator till någon som är ny i Photoshop och som behöver den panelen. Då kan du ta fram den igen.

Så både detaljerade verktygstips och panelen Lär dig är alldeles utmärkta hjälpmedel för novisen i Photoshop. Men frågan är vilka användare Adobe riktar sig mot med Photoshop CC? Det finns redan en enklare version, Photoshop Elements, som har alldeles utmärkta hjälpmedel för nybörjaren som kallas för recept.


Vill du lära dig mer om Photoshop?

Bland vårt stora utbud av kurser har vi bl.a. en grundkurs och fortsättningskurs i Photoshop, både på distans och i klassrum. På distanskurserna kan du välja mellan Photoshop CS5, CS6 och CC. I klassrum har vi alltid den senaste versionen av Photoshop.

>> Photoshop Grund Distanskurs         >> Photoshop Grund Fortsättningskurs

>> Photoshop Grund Klassrumskurs    >> Photoshop Fortsättning Klassrumskurs