Att figursätta objekt kring en text i InDesign skapar ofta en dynamisk och intressant layout. Men det är inte alltid helt enkelt att figursätta ett objekt i InDesign på ett snyggt sätt. Men det finns sätt att komma tillrätta med det problemet.

När du har en bild eller en figur inne i din text kan det vara effektfullt att låta texten följa figurens konturer. Det åstadkommer man med figursättning och det finns en särskild panel för det som du hittar under Fönster >> Figursättning. För att figursätta en text kring ett objekt markerar du objektet och väljer sen metod för figursättning.

Figursättning

I panelen kan du välja mellan fem alternativ genom att klicka på knappar för varje alternativ: ingen figursättning, runt begränsningsram, runt objekt, hoppa över objekt och hoppa över till nästa spalt. I realiteten väljer man nästan alltid bland de tre förstnämnda och den populäraste metoden är nog figursättning runt ett objekt.

Figursättning

Men om du figursätter kring ett objekt mitt i en text blir det inte alltid så snyggt.

Figursättning

Avståndet på höger och vänster sida blir inte lika stort, förutom om jag använder marginaljusterad text. Men då råkar jag ut för andra problem som t.ex. stora ordmellanrum så marginaljusterad text är oftast inte en metod att komma runt en ojämn figursättning. Det är svårt att lösa det problemet med inställningarna i InDesign. Men vad många inte känner till är att det länge har funnits en lösning.

 

Figursättning

Dave Saunders har gjort ett skript som löser problemet med ojämn figursättning. Skriptet heter Wrap Nudger och går att ladda ner utan kostnad här. Dave Saunders är javaprogrammerare och har gjort en hel del användbara skript till InDesign där Wrap Nudger är ett av dom. Wrap Nudger är egentligen skrivet för InDesign CS3 så det har funnits tillgängligt i många år, men det fungerar fortfarande alldeles utmärkt i senaste versionen, InDesign CC 2015, också.

Med Wrap Nudger kan vi utöka eller dra samman en figursättning och vi kan flytta objektet eller figursättningen oberoende av varandra. På så sätt kan vi få en snyggare figursättning utan att behöva flytta objektet. Vi kan ställa in hur långt figursättningen flyttar sig från objektet både genom att dra samman eller expandera figursättningen. Faktum är att när du väl laddat ner det här skriptet är det svårt att förstå hur man klarat sig utan det tidigare.

Figursättning skript

När du väl har laddat ner skriptet går du panelen Skript. Du hittar den under Fönster >> Tillbehör >> Skript. Skriptet består av ett javascript och några andra filer. Du måste kopiera alla filer till InDesigns skriptmapp. Klicka dig fram i panelen till mappen Program >> Samples >> JavaScript. Klicka sen på den lilla symbolen uppe i panelens övre högra hörn.

Figursättning

Där väljer du Visa i Explorer (Windows) / Visa i Finder (Mac). Då kommer du direkt till rätt mapp och kan klistra in alla filer i den mappen.

Wrap Nudger

Efter det kommer du att kunna se skriptet WrapNudger.jsx bland de övriga skripten som alltid ligger i bokstavsordning. En enkel lösning på ett lite klurigt problem i InDesign.


Vill du lära dig mer om InDesign?

Lär dig göra proffsiga trycksaker med InDesign på våra distanskurser och klassrumskurser

Distanskurser >> InDesign GrundInDesign FortsättningInDesign Grund + Fortsättning

Klassrumskurser >> InDesign GrundInDesign Fortsättning