Jag rekommenderar att man bygger sin webbplats på den server där hemsidan ska ligga redan från början. Anledningen till det är att man undviker en del problem som kan dyka upp om man måste flytta en webbplats från en plats till en annan. Men med tillägget Duplicator blir det enklare.

Man kanske redan har en hemsida som måste ligga uppe tills man kan ersätta den med den nya? Eller så bygger man hemsidan åt någon annan som kanske inte har skaffat en webbserver? Då får man bygga sidan på en annan server, antingen lokalt på den egna datorn eller på en annan domän. Hur man än gör måste man någon gång i processen flytta den nya hemsidan från den ena servern till den andra.

Och man kan flytta en webbplats manuellt, men för den som inte är så hemma bland webbservrar eller databaser kan det blir ganska knepigt. Då kan man istället använda tillägget Duplicator som gör processen, inte hur enkel och automatisk som helst. Men ändå betydligt enklare än den manuella metoden. Och ännu enklare blir det om du tittar på filmen längst ner i det här inlägget. Filmen är hämtad som ett exempel från vår kurs WordPress Fortsättning.

När jag började göra hemsidor för många år sedan gjorde man hela layouten lokalt på datorn, antingen genom att koda sidan eller med hjälp av en editor som Dreamweaver. Och när man var klar laddade man upp all kod till en webbserver och sen var sidan ”live”, utan problem. Men idag sparas en hel del av informationen på hemsidan i en databas och det gör att det inte riktigt är lika enkelt att flytta en webbplats som förut.

De problem man kan råka ut för när man ska flytta en webbplats är fel när man exporterar eller importerar databasen, fel på sökvägar till filer, rättighetsproblem och en hel del andra detaljer som flytten kan haka upp sig på. Ju fler gånger du har gjort en flytt, desto enklare flyter det på, men ska man flytta hela hemsidan manuellt kräver det en hel del koncentration och ett par timmar av din tid.

Det är här som tillägget Duplicator kan komma till nytta. Duplicator håller ordning på alla steg du måste gå igenom åt dig och att flytta hemsidan blir mycket enklare. Du behöver inte säkerhetskopiera databasen, bilder, tillägg och allt annat. Duplicator gör det åt dig. Och otroligt, tillägget är helt gratis.

Du laddar hem och aktiverar tillägget inifrån WordPress eller på tilläggets hemsida.

Efter att du aktiverat Duplicator lägger sig tillägget i det vänstra sidofältet i adminpanelen. Det första du ser om du går in där är ett varningsmeddelande som säger att du inte skapat några paket än, så då klickar du på ”Create new”. Tillägget kommer att kontrollera en rad kriterier som krävs för att ett paket ska kunna skapas och skulle det finnas något problem får du hjälp av Duplicator att förhoppningsvis rätta till det. De flesta problem kan du rätta till själv, men i vissa fall behöver du kanske kontakta ditt webbhotell och be om hjälp.

dupliator2

Namnet kommer förifyllt, men du kan ändra det om du vill. Du kan också skriva lite noteringar om paketet och det finns fler alternativ under Archive och Installer. Om du vill kan du utesluta innehåll från paketet vilket kan vara lämpligt om du har t.ex. film på webbservern eftersom paketet inte kan bli för tungt. En eventuell film eller annan stor fil kan man kanske flytta manuellt i efterhand.

Under avdelningen Installer fyller du i alla detaljer om servern dit du ska flytta hemsidan till. Du behöver inte fylla i dom uppgifterna nu och i många fall är det praktiskt att göra det senare. På så sätt kan du installera paketet på vilken webbplats som helst.

Slutligen kan du välja att strunta i systemskanningen, men jag rekommenderar att du gör den så att du blir medveten om eventuella problem. När du klickar på Next kommer tillägget att göra en scan av servern. Det kan vara bra att veta att paketet mycket väl kan fungera alldeles utmärkt även om inte alla detaljer klarar skanningen perfekt.

duplicator7

Om du skulle få varningar om eventuella problem kan du klicka på länkarna för att få information. En typisk varning kan t.ex. vara att paketet blir alldeles för stort p.g.a. av en videofilm.

Sen är det dags att bygga paketet och i paketet kommer teman, tillägg, inlägg, sidor, bilder att sparas som en enda fil. När allt är klart kommer du att kunna ladda ner en installerare och hela paketet som en zip-fil.

Om du bara vill skapa en backup av din hemsida så har du en fullständig sådan här och då är du klar. Men om du ska flytta en webbplats har du bara kommit halvvägs.

Dags att flytta en webbplats med Duplicator

Nästa steg är att ansluta till den nya servern och ladda upp installeraren (php-filen) och zip-arkivet till rootmappen på servern. Du behöver inte installera WordPress på den nya platsen.

En sak tillägget inte kan göra är att sätta upp en databas för den nya servern så om det inte finns en databas redan måste du göra det manuellt. Titta på webbhotellets instruktioner hur det går till.

Se till att du har uppgifterna för databas värd, användarnamn, lösenord och databasens namn tillhanda.

Efter det ansluter du till installeraren genom att skriva in sökvägen till installeraren i webbläsarens adressfält, t.ex. https://www.minhemsida.se/ installer.php.

Flytta en webbplats i WordPress med Duplicator

Om du hamnat rätt måste du fylla i de uppgifter du har om databasen.

Sen kan du klicka på Test connection och prova om webbservern har kontakt med databasen. Skulle det inte fungera har du antagligen matat in fel uppgifter. Det är lätt att få med ett extra blanksteg efter text man kopierar och klistrar in. Men är allt rätt så behöver du bara bocka för att du är medveten om alla varningar och sen kan du klicka på “Run Deployment”. Du får en liten varning att databasen kommer att skrivas över och sen klickar du på OK.

duplicator11

När installationen är klar får du se url:en före och efter. Här har du möjlighet att ändra sidans titel och om du vill kan du skapa en ny Admin för sidan.

duplicator12

Får du problem med något tillägg under kopieringen kan du stänga av dom under Avancerat och sen klickar du på ”Run update” och avsluta installationen. När allt är klart får du en rapport med eventuella varningar och några steg du behöver göra innan installationen är helt klar.

Genom att klicka på Save permalinks kommer du direkt till WordPress adminpanel på din nya hemsida. Eventuellt behöver du logga in först. Välj inställning för permalänkar och spara den inställningen.

duplicator14

Du får också en varning om att installeraren fortfarande ligger kvar i rootmappen på webbservern och den kan du radera genom att klicka på länken på sidan. Skulle det inte fungera kan du ta bort filen manuellt genom att logga in på servern med ditt ftp-program.

duplicator15

Efter det är det bara att sätta igång att testa sidan. Ibland kan något tillägg inte fungera som det är tänkt. Avinstallera det då och ladda ner det på nytt så brukar det lösa sig.  Så med Duplicator är det enkelt att flytta en webbplats från en server/egna datorn till en annan webbserver.