Adobe Fuse CC är ett nytt program som gör det möjligt för vem som helst att skapa sina egna, skräddarsydda människofigurer i 3D för att använda i olika projekt. I Fuse CC kan du anpassa allt från kroppsform, kläder och färger till vilken typ av människa som helst. Fuse är integrerat i Creative Cloud så du kan spara dina människofigurer från Fuse till ditt bibliotek i Creative Cloud och sen öppna upp figuren i Photoshop och använda den i ett projekt.

FuseCC-top

En lite märklig detalj om man tittar på Adobes hemsida och det material de har om Fuse CC så står det ”Under en begränsad tid finns Fuse som en kostnadsfri förhandstitt för medlemmar i Creative Cloud”. Exakt vad det betyder är svårt att veta. Kanske är det bara en ”slarvig” översättning eller? Kommer det, att efter själva förhandstitten, börja kosta pengar eller kommer det som Adobe kallar för ”Preview” att övergå till att ingå i Creative Cloud som ett reguljärt program? Det får kanske framtiden utvisa. Det finns en del i Fuse CC som heter Mixamo där man kan arbeta vidare med materialet. Kanske är det den biten som kommer att kosta extra? Vi kan i alla fall testa och använda det nu. Så läs vidare om du vill se hur det fungerar. Det är både enkelt och roligt.

Steg 1 i Fuse CC – Välj kroppsform

fuse7

Det första du gör i Adobe Fuse CC är att skapa en kroppsform på din figur. Klicka på Assemble högst upp på skärmen för att komma åt arbetsytan Assemble. Börja med att välja ett utseende på huvudet genom att klicka på ett av de huvuden som finns i biblioteket för huvuden. Efter det går du till biblioteket Torso och väljer en kroppsform. Du kan välja mellan en rad olika manliga och kvinnliga kroppsformer. När du är klar sätter du armar och ben på din figur i resp. bibliotek. Du kan också, direkt efter att du valt en huvudform, shift-klicka på den formen i det högra sidofältet och automatiskt sätta dit kropp, armar och ben som hör ihop med ansiktets standardutseende.

Steg 2 i Fuse CC – Anpassa kroppens former

fuse2

Byt till arbetsytan Customize och för musen ut över din figurs kropp. När du för musen över en kroppsdel kommer den delen att tändas och då kan du redigera den delen. När du klickar på en kroppsdel aktiverar du den regionen. De flesta kroppsdelar har fyra olika lägen, mus upp, ner, vänster och höger. Dra uppåt/nedåt eller höger/vänster för att öka olika mått på kroppen. Du kan se vilka mått som ändras i det högra sidofältet. Där kan du också finjustera särskilda mått genom att själv dra i reglagen.

Steg 3 i Fuse CC – Lägg till kläder och material

fuse1

Byt till arbetsytan Clothing. Här hittar du tröjor, byxar, kjolar, skor, hår, solglasögon, skägg, hattar och en hel del annat som du kan klä dina figurer med. Gå vidare till arbetsytan Texture. Välj ett av klädesplaggen och ändra de tillgängliga alternativen. Du kan välja mellan bl.a mönster, färger, typkvalitet m.m. Du måste inte arbeta linjärt i Fuse CC utan du kan gå tillbaka, till t.ex. arbetsytan Clothing, byta ett klädesplagg och sen gå tillbaka till arbetsytan Texture för att välja material och färger igen.

Steg 4 i Fuse CC – Exportera din färdiga människofigur

När du är nöjd med din figur kan du exportera den för att fortsätta arbeta med den. Du kan antingen spara till CC Biblioteket för att använda din figur i Photoshop.

fuse4

eller spara till något som heter Mixamo, som är en webbplats med hundratals färdiga animationer du kan använda på din figur och sen exportera den animerade figuren till det 3D-format du vill.

fuse6

Så varför inte installera Fuse CC och testa möjligheterna du kan få med det här roliga och enklare programmet.

>> Läs mer om Adobe Fuse CC

FuseCC-bild