Har du någon gång råkat ut för att du fått information om de processfärger du ska använda i en layout, men att du istället skulle behöva dekorfärger? Problemet är att din uppdragsgivare inte har en aning vilka Pantonefärger som motsvarar de CMYK-färger du fått. Att konvertera Pantonefärger till CMYK är enkelt både i InDesign och Illustrator. Men att konvertera CMYK till Pantone är inte lika självklart hur det ska gå till.

Du kanske har en layout som bara består av två färger. Om du trycker med CMYK-färger får du betala för alla fyra färger istället för bara två om du istället använder dig av dekorfärger, oftast Pantone. Det finns ett relativt enkelt sätt i Illustrator för att konvertera CMYK till Pantone och få ett resultat som är tillräckligt, helst exakt, nära i nyans.

konvertera cmyk till pantone

Här har jag en logga som innehåller två färger, en vanlig svart och en mörkröd nyans (C15,M10,Y90,K10) och jag vill konvertera de två färgerna till en Pantone-färg.

Börja med att markera loggan som innehåller du CMYK-färger du vill konvertera. Efter det går du till Redigera >> Redigera färger >> Färga om teckning

cmyk till pantone

Markera den färg du vill konvertera genom att klicka på den i rutan för aktuella färger och efter det klickar du på den lilla knappen nere till höger som heter Begränsa färggruppen till färger i ett färgrutebibliotek.

cmyk till pantone

Välj till vilket färgbibliotek du vill konvertera från CMYK till Pantone

Välj det färgbibliotek som du vill konvertera till. Oftast är det biblioteket Pantone Solid Coated.

cmyk till pantone

Då har du konverterat CMYK till Pantone. När du färgat om teckningen ser du att de nya färgerna hamnat i panelen Färgrutor.

 

De nya Pantone-färgerna läggs också till själva loggan, eller det som du markerat i ditt dokument och du kan se att det används en dekorfärg uppe i kontrollpanelen om du markerar en del av loggan.

Om du vill kan du organisera Pantonefärgerna i panelen färgrutor genom att markera färgerna och klicka på knappen Ny färggrupp. I dialogrutan som kommer upp ser du till att markerade färger är valt och sen kan du, om du vill, också döpa färggruppen. Jag döpte min färggrupp till Pantone.

cmyk till pantone

Om du gör en tryck-PDF av dokumentet så kan du öppna det i Acrobat Pro och kontrollera färgerna i avdelningen Tryckproduktion under Förhandsgranska utdata.

cmyk till pantone

Förresten, om du funderar över hur du gör om Pantone-färger till CMYK så markerar du samma logga och går till Redigera >> Redigera färger >> Konvertera till CMYK.

Svårare än så är det inte konvertera CMYK till Pantone i Illustrator.

Varför Pantone?

Många har bara hört talas om Pantone eller förkortningen PMS (Pantone Matching Systems), men vet inte riktigt vad det är och varför man ibland ska använda det istället för CMYK-färger.

När man trycker en färg med fyrfärgstryck, alltså CMYK, trycks färgen i fyra omgångar. De fyra färgerna cyan, magenta, gult och svart trycks en färg i taget och bildar tillsammans den färg man angett i dokumentet. När man trycker färger genom att blanda de fyra CMYK-färgerna beror det exakta resultatet på bl.a. papperets kvalitet. Samma CMYK-färg kan ha olika färgton beroende på om man trycker på blankt eller matt papper, tjockt eller tunt o.s.v.

För att få mer förutsägbara resultat kan man istället för att blanda de fyra CMYK-färgerna, blanda i ordning färger i förväg och trycka de separat som egna färger. Eftersom man trycker färgen i ett steg blir då resultatet mer förutsägbart. Färger som blandas i förväg och inte är resultatet av de fyra CMYK-färgerna kallas för dekorfärger. Och de mest kända och använda dekorfärgerna är Pantone.

Pantone Matching System (PMS) är ett färgsystem för dekorfärger där varje färg har ett ett unikt namn och/eller nummer. De färgerna finns återgivna i färgkataloger för olika papperstyper och blandas i förväg av tryckeriet eller av färgleverantören utifrån unika färgrecept med ett givet antal grundfärger. På så sätt blir färgerna mer exakta.

Viktigt att tänka på att när man trycker dekorfärger tillsammans med CMYK-färger behöver man göra separata färgplåtar för varje dekorfärg och färgplåtar kostar pengar.

cmyk till pantone

Vill du veta mer om Pantonefärger kan du läsa på mer på Pantones hemsida


Vill du lära dig mer om Illustrator?

Vi har kurser både på distans och i klassrum.

Illustrator Grund DistansIllustrator Fortsättning Distans
Illustrator Grund KlassrumskursIllustrator Grund Klassrumskurs

>> Skaffa Illustrator med Creative Cloud på Adobes hemsida