Penslar till Photoshop är egentligen bara former med struktur som du använder för att sprida färger i en bild. De flesta som använder Photoshop till bildbehandling kommer kanske i kontakt med den runda penseln och ändrar den penselns kanter. Men penslar handlar ju långt mer än att bara göra linjer. Vi kan använda penslar för belysning, textur, digital målning och mycket mer. Det finns en del förinstallerade penslar i Photoshop, men du kan också ladda ner fler penslar och installera dom till Photoshop. Det ger dig fler alternativ med målningsverktygen, men eftersom även andra verktyg använder penslar har du nytta av fler penslar i många olika situationer.

Sök efter penslar till Photoshop att ladda ner

Börja med att söka efter penslar till Photoshop genom att skriva ”brushes for Photoshop” i en sökmotor. Det finns både dom som kostar en slant och andra som är helt gratis. Här är ett exempel på en sida som listar upp var du kan hämta gratis Photoshop-penslar. Gå till sidan som har de penslar du vill ha och ladda ner dom. Oftast hamnar de som en zip-fil i mappen Hämtade filer. I det här fallet heter zipfilen ”PaintLines_by_env1ro.abr.zip”, men namnet beror ju på vilka penslar du laddat ner och varifrån du laddat ner dom.

Du behöver filen som ligger inuti zipfilen så öppna upp zip-filen med det program du brukar använda för det. Har du Mac brukar man kunna dubbelklicka på zipfilen. Använder man Windows öppnar sig en Extrahera-funktion om man klickar på en zip-fil och så packar man upp den därifrån. När du är klar har du en fil med ändelsen .abr. En fil med ändelsen ABR är en penselfil för Photoshop.

Installera penslar

För att få in de nya penslarna öppnar du Photoshop och markerar penselverktyget.

Klicka sen på penseln som du ser uppe i kontrollpanelen.

Till höger om de olika penselinställningar och utseenden som finns hittar du också en symbol som ser ut som ett kugghjul. Där kan du komma åt inställningarna för pensel. Klicka på kugghjulet.

            

I menyn som öppnar sig klickar du på Importera penslar. Leta upp dina nedladdade penslar i Windows/Finder, markera filen och klicka på Öppna.

Då hamnar penslarna längst ner i listan med alla penslar. När jag installerade penslarna jag laddade ner för den här texten hamnade dom i en egen mapp, under de förinstallerade penslarna.

Man kan också ladda in nya penslar i panelen Penslar som man hittar under Fönster >> Penslar. Resultatet blir likadant.

Bra att veta om penslar till Photoshop

  • Om man vill kan man ladda in flera penselfiler samtidigt till biblioteket för penslar.
  • Man kan dra och släppa penslarna, ut ur mappen så att de hamnar i samma rad av penslar som de förinstallerade.
  • Man kan också skapa egna penselgrupper och dra och släppa ner penslarna i de olika grupperna om man vill få mer ordning på sina penslar.

Som du ser är det enkelt att fylla på Photoshop med nya roliga varianter av penslar.


Vill du lära dig mer om Photoshop?

Bland vårt stora utbud av kurser har vi bl.a. en grundkurs och fortsättningskurs i Photoshop, både på distans och i klassrum. På distanskurserna kan du välja mellan Photoshop CS5, CS6 och CC. I klassrum har vi alltid den senaste versionen av Photoshop.

>> Photoshop Grund Distanskurs         >> Photoshop Grund Fortsättningskurs

>> Photoshop Grund Klassrumskurs    >> Photoshop Fortsättning Klassrumskurs