När vi planerar en layout kan vi ha mycket nytta av funktionen med platshållartext i InDesign. Platshållartexten ger dig en bra känsla av hur layouten kommer att se ut, redan innan du har den slutliga texten. För att använda platshållartext klickar du bara med Textverktyget i en tom textruta och går till Text >> Fyll med platshållartext. Du kan också högerklicka med Markeringsverktyget på den tomma textrutan och välja Fyll med platshållartext. Då fyller du textrutan med latinsk text.

Kanske har du tröttnat på latinsk text i alla dina dokument? Håller du nere Ctrl-tangenten (Windows) Cmd-tangenten Mac) när du väljer Fyll med platshållartext så har du möjlighet att välja ett annat språk än latin som t.ex. kyrilliska, grekiska eller arabiska. Men du kan också välja vilken text som helst och använda den som din egna platshållartext.

platshållartext

Kanske har du en egen text du alltid vill använda eller om du bara är trött på latin och vill ha någon annan nonsenstext som omväxling kan du hämta text på någon av de tjänster på nätet som producerar platshållartext online. Vad sägs om Bacon Ipsum, Cupcake Ipsum eller Gansta Ipsum eller någon av de andra platshållartexttjänsterna som finns. Några av dom hittar du på: http://mentalfloss.com/article/61003/10-funnier-alternatives-lorem-ipsum

platshållartext2

Spara din nya platshållartext

Generera lite text och kopiera och klistra in den i ett textdokument som du döper till platshållare.txt. Placera sen textdokumentet i InDesigns programmapp. (Obs! Har du den engelska versionen av InDesign döper du dokumentet till placeholder.txt)

platshållartext3

Du behöver inte ens starta om InDesign utan nästa gång du fyller en textruta med platshållartext kommer InDesign använda din nya text. Räcker inte den text du kopierat in i textdokumentet till kommer samma text att upprepas tills hela textrutan är fylld med text.

Om du använder text från någon av de tjänsterna kan du behöva göra ett extra steg för att bevara eventuella styckebrytningar. I så fall kan du kopiera in texten i ett InDesign-dokument, styckebryta texten som du själv vill och med textverktyget kvar i textrutan går du till Arkiv >> Exportera

platshållartext4

Och skulle du någon gång tröttna på Zombie Ipsum, Vegan Ipsum eller Space Ipsum kan du bara ta bort textdokumentet platshållare.txt ur programmappen så får du tillbaka den gamla latinska texten igen.

platshållartext-fb


Vill du lära dig mer om InDesign?

Lär dig göra proffsiga trycksaker med InDesign på våra distanskurser och klassrumskurser

Distanskurser >> InDesign GrundInDesign FortsättningInDesign Grund + Fortsättning

Klassrumskurser >> InDesign GrundInDesign Fortsättning