När du installerar WordPress får du ett grundläggande CMS-system för en blogg eller enklare webbplats. Men vill du utöka webbplatsens funktioner installerar du tillägg. Ett av de mest nedladdade tilläggen till WordPress är Jetpack by WordPress.com. Tillägget är lite av en vattendelare bland de som använder Jetpack. En del älskar det, andra hatar det.

Vanligtvis har ett tillägg en uppgift. Ett tillägg för bildgallerier ger dig bildgallerier, ett tillägg för kontaktformulär ger dig ett kontaktformulär o.s.v. Jetpack är ett s.k. multitillägg som innehåller flera funktioner. Vi hittar 35-50 funktioner, beroende på vilken version av tillägget som används och det är också mängden funktioner som främst rör upp de negativa känslorna. För varje ny funktion blir det mer kod för WordPress att processa så ett tillägg med så många funktioner måste ju bli väldigt mycket kod. Och mycket kod betyder en långsammare webbplats, eller hur? Det är i alla fall så som de som inte gillar Jetpack resonerar. Men många hävdar att det bara är en myt att Jetpack gör webbplatsen långsammare.

Testa Jetpack och jämför med andra tillägg

Istället för att blöta fingret, sträcka upp det i luften och gissa åt vilket håll det blåser så är det bättre att försöka ta reda på fakta. Gör Jetpack webbplatsen långsammare och i så fall hur mycket och vad jämför man med? Alla tillägg gör webbplatsen långsammare, så frågan borde istället vara: vilka tillägg och funktioner, som du behöver på din webbplats, gör den mindre långsam än Jetpack?

Det är ganska många som testat tilläggetför att se om myten om tilläggets påverkan på webbplatsens hastighet stämmer. Beroende på vad man har för utgångspunkt har man märkligt nog nått olika resultat. Men de flesta test visar ungefär samma sak. Jetpack gör webbplatsen långsammare, men inte i närheten av det rykte som en del hänger upp sin uppfattning kring tillägget på. Om man dessutom jämför med andra tillägg som gör ungefär samma sak blir resultatet ungefär oavgjort och i vissa fall till Jetpacks fördel.

Vilka funktioner ingår i Jetpack?

Innan vi tittar på de tester som webbplatsen Matt Report gjort (https://mattreport.com/jetpack-speed/) ska vi ta en kort sammanfattning av de mest användbara funktionerna vi får med Jetpack, så vi vet vad vi inte får om vi väljer bort tillägget.

 • Snyggare bildgalleri
 • Olika visningar av bildgalleri
 • Inloggning för kommentarer via sociala medie-konton
 • Gilla-knapp
 • Kontaktformulär
 • Nya innehållstyper
 • Förbättrad distribution av inlägg till sökmotorer
 • Flera användbara widgets
 • Oändlig bläddring av inlägg
 • Lazy loading för bilder
 • Mobiltema
 • Övervakning av webbplats upptid
 • CDN
 • Skydd mot Brute Force Attacks
 • Delning till sociala medier
 • Autopublicering till sociala medier
 • Automatisk relaterade inläggs-funktion
 • Enkel statistik
 • Sitemap
 • Korta url:er
 • Styrning av widgetars synlighet
 • Mycket mer……

Och det här var bara ett urval av det man får i gratisversionen, alltså en hel del funktioner de flesta tycker är grundläggande för en komplett webbplats.

Om du dessutom har en webbutik och använder WooCommerce har Jetpack ännu fler funktioner som exempelvis automatiskt uträkning av moms till alla länder.

Nu när vi vet vad man får med Jetpack är det dags att syna testet på webbplatsen Matt Report.

Väg laddningstid mot funktion

Utgångspunkten för testet är att man redan vet att Jetpack gör webbplatsen långsammare. Alla tillägg gör det. Frågan man ska ställa sig är vilka funktioner behöver min webbplats? Vilka tillägg kan ge mig de funktionerna? Hur mycket långsammare blir min webbplats med de funktionerna jämfört med Jetpack?

Testet är gjort med WordPress 4.6.2. Temat som används är Sanse som är ett väldigt snabbt tema. Webbplatsen ligger på en dedikerad server på Siteground. Testet är gjort på GTMetrix.com. Alla tester är gjorda på samma plats med samma webbläsare.

Testet är gjort efter 4 olika scenarier.

 • Utan Jetpack
 • Med Jetpack – alla funktioner avstängda
 • Med Jetpack – alla funktioner påslagna
 • Utan Jetpack – 3 populära tillägg för bildgallerier, statistik och dela-knappar

Testet med Matts Report

Testet började med en mätning av ett grundläggande WordPress utan Jetpack installerat.
Resultatet gav värden att jämföra med när man börjar installera och aktivera Jetpack.

test utan jetpack

74.6 kb, laddningstid 0,5 sek, 5 förfrågningar (requests)

Med Jetpack, fast med alla funktioner avstängda laddades det ner drygt 50 kb extra som tog ca en tiondels sekund längre tid. Man dubblade alltså laddningstiden med 2 extra förfrågningar som är Jetpacks stylesheet.

test med Jetpack utan funktioner

137 kb, laddningstid 0,6 sek, 7 förfrågningar

Efter det satte man på alla funktioner. Man ska kanske poängtera att jag aldrig satt på alla Jetpacks funktioner på en gång, någonsin…Jag gillar Jetpack, men brukar använda ungefär hälften av de funktioner som finns tillgängliga. I testet satte man på samtliga funktioner.

Med Jetpack och alla funktioner igång laddades det ner 263 kb (dubbelt så mycket som med alla funktioner avstängda), laddningstid 0,8 sek och 16 förfrågningar. Det laddades ner nästan 4 ggr mer data, laddningstiden ökade med 50% och antalet förfrågningar ökade med ca 3 ggr. Så visst påverkas laddningstiderna med Jetpacks  drygt 35 funktioner igång samtidigt på webbplatsen. Men ingen hade väl trott någonting annat.

test med Jetpack alla funktioner

263 kb, laddningstid 0,8 sek, 16 förfrågningar

Jämfört med andra tillägg

Men nu kommer det intressanta. Man stängde av Jetpack och ersatte det med tre populära tillägg för bildgallerier, dela-knappar för sociala medier och koppling till Google Analytics. Man struntade alltså i funktioner som kontaktformulär, fler innehållstyper, nya widgets, lazy loading, sitemap, mobiltema, övervakning av webbplatsen, extra widgetar och mycket, mycket mer som ingår i Jetpack.

Tilläggen som ingick i testet är Photo Gallery, Add This och Google analytics for WordPress (Monster insights). Man tycker att tre tillägg som endast ger WordPress tre funktioner borde ladda betydligt snabbare än Jetpacks 35 funktioner. Men resultatet för dessa tre tillägg blev 614 kb, en laddningstid på 1,3 sek och 30 förfrågningar. Alltså nästan den dubbla laddningstiden jämfört med Jetpack.

test utan jetpack med tre tillägg

614 kb, laddningstid 1,3 sek, 30 förfrågningar

Man såg alltså en dramatisk ökning av hur mycket data som laddades ner, ökade nedladdningstider och nästan en fördubbling av antalet förfrågningar. Och kom ihåg, man använde bara tre funktioner, jämfört med Jetpacks 35. Vill du ha fler funktioner, räkna med ännu längre laddningstider.

Mitt eget test med Twenty Seventeen

Självklart var jag nyfiken på om testet var gjort med optimala förutsättningar för Jetpack. Därför installerade jag WordPress med standardtemat Twenty Seventeen på en delad webbserver som de flesta webbplatser använder och gjorde testet på egen hand.

Jag började med att mäta hastigheten utan några tillägg alls på webbplatsen.  Det ser ut som om standardtemat Twenty Seventeen är betydligt långsammare än det tema som Matt Report använde.

Testet utan Jetpack

2,3 sek laddningstid, 279 kb, 17 förfrågningar

Nästa steg var att installera och aktivera Jetpack, men med alla funktioner avstängda. Vet inte om det var en tillfällighet, men laddningstiden minskade faktiskt något, trots att sidan väger en aning mer. Det gjordes också ett par extra förfrågningar med Jetpack på plats.

Testet med Jetpack - inga funktioner aktiverade

2,2 sek laddningstid, 298 kb, 21 förfrågningar

Sen var det dags att aktivera funktionerna i Jetpack. Jag la till ett extra steg, jämfört med Matt Report, och aktiverade enbart de rekommenderade funktionerna i Jetpack. Laddningstiden ökade med 0,3 sek, sidan väger 12 kb mer och Jetpacks rekommenderade funktioner orsakade 5 extra förfrågningar (requests).

Testet med Jetpack och rekommenderade funktioner aktiverade

2,5 sek laddningstid, 310 kb, 26 förfrågningar

Efter det maxar vi Jetpack och knäpper på samtliga funktioner. Precis som jag skrev tidigare har jag aldrig gjort det tidigare på en riktig webbplats och jag har svårt att se att någon annan skulle behöva göra det heller. I testet påverkade sidan otroligt lite. Det är samma laddningstid som tidigare, 4 kb mer data och 1 förfrågan extra. Liten skillnad mellan rekommenderade och samtliga funktioner

Testet med Jetpack och alla funktioner aktiverade

2,5 sek laddningstid, 314 kb, 27 förfrågningar

Jämfört med andra tillägg

Och allra sist stänger vi av Jetpack och avaktiverar och avinstallerar tillägget. Efter det gick jag till WordPress bibliotek med tillägg och laddade ner 12 populära tillägg som ersätter några av de bästa funktionerna. Men kom ihåg, det är fortfarande runt 25 funktioner som vi inte har ersatt.

Testet utan Jetpack med 12 tillägg

2,3 sek laddningstid, 422 kb, 22 förfrågningar

Resultatet är som vi kan se att laddningstiden minskade med 0,2 sek, sidan väger 100 kb mer, men skapade något färre förfrågningar. Det är därför laddningstiden är snabbare trots mer data. Vi ska också komma ihåg att flera av tilläggen som jag installerade och aktiverade inte är ”up and running” som exempelvis Google Analytics for WordPress. Tillägget är installerat, men det finns ännu ingen koppling till Google Analytics.

Ska vi glömma myten om Jetpack?

Så vi kanske kan glömma myten om att Jetpack slukar oerhörda mängder bandbredd, jämfört med andra tillägg, för det stämmer inte när man testar och mäter hur det egentligen är i verkligheten. Jetpack genererar inte den stora mängd kod som många vill göra gällande utan är ett ganska slimmat och välkodat tillägg, med tanke på alla funktioner man får.

Som jag kunde se i mitt eget test laddade sidan in marginellt långsammare med Jetpack. Om hastigheten på webbplatsen är det enda som betyder något ska man kanske överväga att inte använda det tillägget. Det är en helt annan sak om man inte gillar Jetpacks funktioner. Allt Jetpack gör är kanske inte exakt vad du tänkt dig eller hur du tänkt dig och då ska du så klart använda andra tillägg för att uppnå det du vill.

Välj tillägg som uppdateras frekvent

De flesta som är negativa till tillägget är utvecklare som gör den logiska slutsatsen att ju fler funktioner, desto långsammare webbplats. För så är det i många fall. Ett tillägg som har så många funktioner som en utvecklare istället skulle kunna bygga på egen hand och debitera för är självklart en måltavla för kritik.

Det finns ytterligare skäl till varför man kanske ska överväga Jetpack framför andra tillägg som gör samma sak och det är uppdateringar. Som vi alla vet uppdateras WordPress med tät regelbundenhet. Därför bör vi också uppdatera de tillägg vi använder, helst innan vi uppdaterar WordPress. Vi vill inte använda tillägg där det står ”Inte testat med din version av WordPress”.

Eftersom det är Automattic som utvecklar både WordPress och Jetpack vet vi att när WordPress uppdateras kommer det också samtidigt en uppdatering på Jetpack. Andra tillägg från välrenommerade utvecklare uppdateras också självklart. Men ofta får vi vänta ett tag innan de uppdateringarna kommer och i vissa fall, om de ens kommer. En del tillägg överges av utvecklare som hittar nya, spännande projekt och utmaningar. Det kommer inte hända med Jetpack, i alla fall inte under överskådlig tid.

Vissa har reservationer kring att det här testet gjordes med optimala förutsättningar och därför har Matt Report testat samma sak på en delad server och DSL-uppkoppling. Resultaten kan du se i filmen nedan.

Sammanfattat kan man säga att visst blir din webbplats långsammare med Jetpack. Om du tycker att merparten av Jetpacks funktioner är onödiga är det bättre att du använder enskilda tillägg till de funktionerna. Men om du börjar komma upp i 5-6 funktioner som du ska använda är chansen ganska stor att laddningstiderna blir lika långa eller kanske t.o.m längre än med Jetpack. Och det är ju funktionerna som är huvudsaken, eller hur?

Vill du läsa mer om tilläggets för och nackdelar kan vi rekommendera den här bloggen med Chris Lema.


Vill du lära dig mer om WordPress?

Vi har kurser både på distans och i klassrum

>> WordPress Grund distanskurs  >> WordPress Fortsättning distanskurs

>> WordPress Grund klassrumskurs. >> WordPress Fortsättning klassrumskurs